Dineren in Belle Epoque-stijl

Sinds 2011 heeft Ferry van der Vliet, in het dagelijks leven managementcoach, zijn (foto)blog over Parijs. Met fraaie zwart-witfoto’s (‘kleur leidt af’) en vele tips. Zijn blog dingt als enige buitenlandse weblog mee in de categorie ‘Parijs’ van de Paris 2012 Golden Blog Awards. Een prijs die voor de derde keer wordt uitgereikt.

Een paar jaar geleden hakte Van der Vliet de knop door. Geen 70-urige werkweek meer en een betere balans tussen zakelijk en privé. Hij begon een eigen bedrijf en wilde daarnaast tijd hebben voor zijn hobby fotograferen en voor de nodige bezoeken aan Parijs. Dat klinkt ambitieus voor een startende ondernemer, maar zijn blog getuigt ervan dat die balans in Van der Vliets leven er ook gekomen is. Met zijn blog hoopt hij overigens ook uitgevers te interesseren om zijn verschillende fotoboeken uit te geven.

Paradijs
Parijs is zijn grote liefde sinds 1968, het jaar waarin hij de stad voor het eerst bezocht. ‘Een stad met een ongekende schoonheid aan architectuur en een verrassende mix van bouwstijlen. Van renaissance en barok tot art nouveau en modern. Voeg twee letters toe aan “Parijs” en je hebt “Paradijs”.’

Gevraagd naar zijn favoriete restaurant in de lichtstad, zegt hij: ‘Het zijn er vele, maar ik blijf terugkomen bij de verschillende brasserieën van de Group Flo. De groep waartoe Balthazar, Bœuf sur le Toit, Bofinger, La Coupole, Julien, Terminus Nord en Vaudeville behoren.’

Julien
Zijn ‘absolute favoriet’ is Julien. ‘Julien is een overblijfsel uit de voorbije tijd en dat merk je op het moment dat je de rue du Faubourg Saint Denis in loopt en belandt in sferen van alle hoeken van de wereld. Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Het ruikt er naar kruiden. Hier moet je zijn voor basmatirijst en exotische vruchten.’

‘Op nummer 16 een monument uit de begintijd van de art nouveau. Hoge, immens grote spiegels worden omlijst door sierstuckwerk. De plafonds zijn voorzien van glas in lood en de vloeren zijn rijkelijk versierd met plantenmotieven.’

Belle Epoque
Een bezoek aan dit restaurant is voor Van der Vliet als een reis naar de tijd van de belle époque. ‘De 23-koppige bediening, altijd smetteloos gekleed in zwart-wit, maakt de maaltijd hier tot een feest. Bijzondere combinaties zoals een millefeuille van groente met verse geitenkaas, basilicum, olijfolie met een knapperige korst van Parmezaanse kaas, maar ook een robuuste Franse uiensoep.’

‘En tot besluit een carpaccio van Philibon-meloen gemarineerd in Beaumes de Venise met frambozensorbetijs of Gariguette-aardbeien met mascarpone, gekneusde amandelen en aardbeiensorbet.’

Julien, 16 rue du Faubourg Saint-Denis, 75010 Parijs : +33 (0)1 47 70 12 06

Van der Vliets blog ‘Paris-FVDV’: paris-fvdv.blogspot.nl

Tekst: © Monsieur Plusfours, foto Ferry van der Vliet 2012

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'