Hoe heurt het in Parijs? (4): De kunst van het wachten

Wie op de juiste manier boodschappen wil doen in Parijs, die moet geduld hebben. Want rijen hebben verschillende betekenissen in de Franse hoofdstad en wachten is sowieso goed, legt Nicky Bouwmeester uit.

Nicky Bouwmeester, ex-hoofdredacteur En France en medeoprichter van Frankrijk.nl, woont sinds 2005 in Parijs

Dankzij Airbnb en soortgelijke sites voor overnachtingen bij locals komt het steeds vaker voor dat Parijsgangers ook een avond ’thuis’ willen koken tijdens een weekendje in de hoofdstad. Drie tips voor de boodschappen.

Bestelrij versus betaalrij
Het kan er zo ingewikkeld uizien bij de slager of de delicatessenzaak. Want waar zijn in ’s hemelsnaam al die rijen voor? Er ligt vast een goedbedoelende Franse hygiënewet aan ten grondslag, maar feit is dat je vaak op minstens twee plekken moet wachten voordat je weer de winkel uit kunt.

Allereerst is er de gewone rij langs de vitrine, om te zeggen wat je wilt hebben. Maar dan komt het: vervolgens stuurt de verkoper je met een bonnetje naar de andere kant van de zaak waar je opnieuw in de rij moet staan om te betalen aan een vaak vooroorlogs uitziend loket met dito kassadame.

Na het afrekenen keer je met afgestempeld bonnetje terug naar de eerste verkoper om je bestelling te halen. Alleen is die inmiddels allang iemand anders aan het helpen, dus moet je in het slechtste geval eerst nog een lang weerpraatje in het Frans aanhoren. En als je echt pech hebt, heeft de slager in kwestie een aparte balie voor vleeswaren en begint het circus opnieuw omdat je ook nog een stuk paté wilt hebben. (Tip: verzamel 2 bonnetjes voordat je gaat betalen…)

Wachten = goed
Maar nu het goede nieuws: hoe langer je moet wachten, hoe beter. Aan de langste rijen herken je immers de beste speciaalzaken op afstand. Want weer of geen weer, veel Parijzenaren zijn niet te beroerd om voor kwaliteit te moeten wachten.

Let maar eens op in Rue des Abbesses in Montmarte of Rue de Lévis in het 17e. In beide straten zitten diverse bakkers, maar slechts bij eentje staan mensen tot ver op het trottoir te wachten voor hun stokbroodje. Dus stap over je Hollandse nuchterheid heen, want over het algemeen klopt het helemaal. Dat zijn namelijk ook echt de adressen die het wachten waard zijn.

Zondagse lunch
En nog een derde tip: hoewel de meeste winkels in Parijs op zondag gesloten zijn, geldt dat niet voor eetwinkels en speciaalzaken (mits er meerdere bij elkaar in een straat zitten). Bakkers zijn sowieso 6 dagen in de week open en bijna allemaal inclusief de zondag. Maar ook viswinkels, slagers, kaasboeren en groentenzaken zijn – zelfs op bijna alle feestdagen – ’s zondags geopend tot ongeveer 13 uur. Dus niets belet je om op de laatste dag van je weekendtrip nog even flink uit te pakken voor de lunch, voordat je een paar uur later kogelrond de Thalys inrolt.

Foto: © Ronald de Nijs

Tekst: © Monsieur Plusfours / Nicky Bouwmeester 2013