Voor de beste ’baguette de tradition’ van Parijs moet je in de wijk Montmartre zijn. Een vakjury verkoos het stokbrood van Djibril Bodian van boulangerie Grenier à Pain. Bodian sleepte de prijs ook al in 2010 in de wacht.
Wat ons betreft een van de mooiste foodprijzen: de jaarlijkse prijs voor het beste stokbrood van Parijs. De Senegaleze bakker had het niet verwacht, vertelt hij aan de krant Le Figaro, ‘ook al weet ik dat mijn baguette voortreffelijk is’. De prijs zal de bakkerij, waar hij sinds 2004 werkt, geen windeieren leggen. Zo zag Bodian in 2010, het jaar waarin hij de prijs ook al won, de omzet met 30 procent stijgen.
Aan de 21ste editie deden 231 Parijse bakkers mee. De eisen zijn streng: een stokbrood is 55 tot 65 centimeter lang en weegt 250 tot 300 gram. Ook mag het deeg niet meer dan 18 gram zout per kilo bevatten.
Bodian mag een jaar lang het brood leveren aan het Elysée, het paleis van de Franse president. Daarnaast krijgt hij een geldbedrag van 4000 euro.
Boulangerie Grenier à Pain, 38 rue des Abbesses, 75018 Parijs
Tekst: © Monsieur Plusfours 2015