De nieuwe tijdschriften (2): Dirty Furniture

Dirty FurnitureEen heel blad wijden aan het thema ’tafel’? Laat dat maar aan Dirty Furniture over. Dit Engelse designmagazine behandelt het meubelstuk vanuit allerlei perspectieven. Elk verraadt de relatie tussen mens en tafel: van de beste zitplek voor machthebbers, tot kauwgum onder het tafelblad als rebelse daad tot seks.

Papier heeft in het huidige digitale tijdperk nog altijd toekomst. Dat laat het Britse designtijdschrift Dirty Furniture maar weer eens zien. Onlangs verscheen nummer 2, dat geheel gewijd is aan de tafel en de relatie met haar gebruikers. Daarmee zijn er nog vier nummers te gaan. De driekoppige redactie heeft namelijk bij de verschijning van het eerste nummer aangekondigd zes nummers te gaan maken. Misschien niet zo heel vreemd, want Dirty Furniture komt slechts een keer in de twee jaar uit.

Verrassende invalshoeken

De makers nemen dus de tijd om iets moois tot stand te brengen. En dat is ze met nummer 2 in elk geval goed gelukt. Het plezier spat van de pagina’s af. In elke editie nemen ze een thema bij de kop en behandelen het thema vanuit allerlei verrassende invalshoeken.

En daar leent het thema ‘tafel’ zich heel goed voor. Want er zijn zoveel culturele aspecten aan verbonden. Het is de plek waar we eten en elkaars gezelschap delen, waar we nieuwe dingen leren en uitproberen, waar we spelen en ook: bidden, en misschien nog wel het belangrijkste: de tafel is plek waar we debatteren, het oneens met elkaar zijn en besluiten nemen, aldus de samenstellers in het redactioneel. De tafel is, met andere woorden, de plek voor openbare discussie.

Marlon Brando

Hoe pakt dit thema uit? Heel, heel breed. Zo begint het nummer met een bijdrage over kauwgum, die ooit als bewijs van moedig gedrag en verzet door scholieren onder de tafel werd geplakt. Dan volgt een korte geschiedenis van kauwgum, voorzien van een mooi voorbeeld: in de film On the Waterfront (1954) kauwde Marlon Brando – als was het een rebelse daad – kauwgum. Totdat we in 2015 terechtkomen en blijkt dat Amerikanen nauwelijks meer naar een pakje kauwgum grijpen. Want het is niet langer cool om je kauwgum onder een schooltafel te plakken. Kauwgum is uit bij de jongeren, aldus auteur Haley McKee.

Er valt ook wat te zien: foto’s uit een paar jaren-zeventigedities van het blad House & Garden waarop celebrities laten zien hoe hun kersttafel eruitziet. Een fascinerend tijdsbeeld.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 15.05.26

Spread uit Dirty Furniture

Symbool van macht

Nog een paar leuke invalshoeken: aan de hand van diverse ontwerpen worden de verschillende verbindingen getoond die blad en poten tot een tafel maken; een aantal voorbeelden van imitatiehout (van laminaat en plakpastic tot de nephouten boekenkast op de iPad) en een fascinerend verhaal over de beste plek aan tafel die symbool staat voor de macht van degene die er plaats neemt. Een vergadertafel in een directeurskamer is bijvoorbeeld vaak langwerpig of ovaalvormig, zodat degene die aan het hoofd zit iedereen kan zien en geen moeite hoeft te doen om naar links en rechts te kijken, terwijl bijvoorbeeld regeringsleiders in een democratie juist aan een ronde tafel  zitten voor optimale gelijkwaardigheid.

Catherina de Grote

En natuurlijk kan in een nummer over tafels een vleugje seks niet ontbreken. Niet alleen komt een erotische tafel van Catherina de Grote aan bod, maar ook ‘tafelseks’ in speelfilms. Zo komt het thema, soms met een knipoog, soms bloedserieus, in al zijn facetten voorbij. Wat een heerlijk blad, Dirty Furniture.

Dirty Furniture is in Nederland onder andere verkrijgbaar bij Atheneum Boekhandel, maar kan ook online besteld worden. Ook nummer 1 is nog verkrijgbaar.

Tekst: © Monsieur Plusfours 2016

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'