Poppenhuizen weer in trek

Tate Baby House (1760). Foto: V&A Museum Londen

Tate Baby House (1760). Foto: V&A Museum London

Een paar exposities en beurzen hebben tot een opbloei van de belangstelling voor (antieke) poppenhuizen gezorgd, schrijft de Financial Times dit weekend in haar bijlage ‘How to spend it’.

Liefhebbers konden afgelopen jaar in Groot-Brittannië twee exposities over poppenhuizen bezoeken: Small Stories in het V&A Museum en Small Worlds in 1 Royal Crescent. En dan was er ook nog de Londense Decorative Antiques & Textiles Fair, waar een bekende interieurontwerper – Rose Tarlow, die onder anderen Oprah Winfrey tot haar clientèle mag rekenen – een antiek poppenhuis kocht om haar hal op te sieren. Voor de goede orde: er stond al een poppenhuis in die bewuste hal, aldus de Financial Times.

Waar komt die belangstelling opeens vandaan?

De tentoonstelling in het V&A Museum, die voorbeelden van poppenhuizen van de afgelopen 300 jaar toonde, was razend populair, vertelt co-curator Alice Sage aan de Financial Times. De expositie ‘Small Stories’ toert inmiddels internationaal rond. Die belangstelling komt volgens Sage vooral door het inkijkje dat poppenhuizen bieden in voorbije levens. Maar ook: het vakmanschap om alle meubels en gebruiksvoorwerpen in een miniatuurversie te maken.

Whiteladies House (1930). Foto: V&A Museum Londen

Whiteladies House (1930). Foto: V&A Museum London

Voor poppenhuizen van halverwege de 19e eeuw leggen verzamelaars momenteel de hoogste bedragen neer. Het betreft de miniatuurhuizen die timmermannen, in dienst van een landgoed, met veel zorg maakten. Zo verwisselde in 2014 een mahonie poppenhuis van rond 1850, inclusief de oorspronkelijke inrichting, voor 17.000 pond van een eigenaar. Dergelijke minihuizen zijn steeds moeilijker te vinden.

Eerste minihuizen dateren uit de 16e eeuw

De eerste poppenhuizen dateren van rond het midden van de 16e eeuw. De Duitse aristocratie gaf timmermannen opdracht om ze te maken. De minihuizen dienden als collector items maar ook als een manier om de dochters in de familie te leren hoe ze de huishouding van een landhuis moesten voeren. Dergelijke poppenhuizen uit zowel de 16 als de 17e eeuw zijn nu vrijwel alleen nog in musea te vinden.

Kaleidoscope House. Foto: V&A Museum London

Kaleidoscope House. Foto: V&A Museum London

Zijn poppenhuizen onbetaalbaar?

Rond het midden van de 19e eeuw werd het poppenhuis een massaproduct. Een poppenhuis uit die periode ging begin dit jaar weg voor zo’n 1000 dollar. En een poppenhuis uit de jaren ’20 en ’30 doet zo’n 150-250 pond. Ze zijn in allerlei architecturale vormen te vinden: van een huis in tudorstijl tot een modernistisch woning met een plat dak. Maar met meubels komt zo’n huis alweer op bijna 800 pond. Het is en blijft ‘speelgoed’ voor volwassenen.

Tekst: © Monsieur Plusfours 2016

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

1 reactie op “Poppenhuizen weer in trek

  1. kees says:

    Ik heb altijd een fascinatie voor miniatuurvoorwerpen gehad, leuk dat dat steeds meer belangstelling krijgt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'