Het nieuwe champagneglas

Riedel champagneglas

Riedel champagneglas

Terwijl de ‘gewone drinker’ bij borrels en op feesten en partijen nog een lang slank glas met mousserende wijn krijgt voorgezet, kiest de échte kenner steeds vaker voor een ‘gewoon’ witte-wijnglas als hij champagne of cava wil drinken. En ons eigen Royal Leerdam kwam vorig jaar nog met ‘revolutionair’ nieuw champagneglas op de proppen. Dat lijkt alleen wel erg op een kleine coupe. En hadden we die niet al lang verbannen? Wat is er aan de hand met het drinken van champagne? Waarom zijn sommige liefhebbers niet meer tevreden met een simpele flûte?

Door: Mariëlla Beukers, historicus, wijnschrijver en blogger

Het ontstaan van de eerste champagneglazen is niet echt onderzocht. De oorsprong van de champagnecoupe is in ieder geval in nevelen gehuld. Mythes als zou dit type glas gevormd zijn naar de borsten van een van de vrouwen van Lodewijk XVI kunnen gelijk naar het rijk der fabelen verwezen worden.

Toch bleek dit type glas een tijdlang favoriet voor champagne, en menige glasfabriek had het in zijn assortiment. In een ondiepe coupe verdwijnen de bubbels echter vrij snel; bovendien drinkt het erg onhandig op een receptie. De kans dat de wijn over de rand klotst, is groot.

Parelsnoeren in flûtes

En dan is er de flûte, een lang smal glas op hoge steel, al eeuwen populair. De belletjes stijgen in dit type glas als rechte parelsnoeren naar de oppervlakte. Een prachtig gezicht! En die oppervlakte heeft bovendien een beperkte diameter, waardoor het koolzuurgas niet zo snel uit de wijn ontsnapt. Veel fluitglazen hebben onder in de kelk zelfs een kleine oneffenheid, waarvandaan het snoer met belletjes keer op keer blijft opstijgen.

Maar nu heeft dus het fluitglas ook afgedaan.

Dan toch liever een glas voor witte wijn

De belangrijkste reden is dat in een flûte de aroma’s nauwelijks een kans krijgen zich te ontwikkelen. Ze blijven opgesloten in de te smalle kelk. Daarom drinken liefhebbers van echt goede champagne en cava al enige tijd uit een glas voor witte wijn.

En ondertussen is onder champagnehuizen in samenwerking met glasfabrikanten de zoektocht naar het ultieme champagneglas begonnen. Het Oostenrijkse Riedel bijvoorbeeld maakte voor Piper-Heidsieck, Moët & Chandon en Krug speciale nieuwe champagneglazen, die erg op een gewoon glas voor witte of rode wijn lijken.

Restaurants en champagnehuizen de voorlopers

Naast de champagnehuizen zelf zijn vooral restaurants de gebruikers van de nieuwe glazen. De consument blijft nog vasthouden aan zijn flûte, zo lijkt het voorlopig. Tenzij de nieuwe champagneglazen van Royal Leerdam’s Expert Collection aanslaan. Deze collectie is ontworpen in samenwerking met vinologe Barbara Verbeek, en bevat een opvallend champagneglas: een klein bol glaasje, dat wel iets van een coupe wegheeft.

‘Een mousserende wijn mag echt niet meer in een flûte’, stelt ook Barbara, ‘maar moet je uit een kleine lady coupe drinken. Dat is revolutionair, maar ook volkomen logisch. Aangezien je neus er in past, kun je met een lady coupe veel meer van de wijn ruiken.’ Daar zijn die aroma’s inderdaad weer.

Spannender, complexer

Persoonlijk ben ik nog niet overtuigd van Barbara’s lady coupe, al proef ik er af en toe thuis uit. Tijdens een beurs mocht ik wel eens de speciale champagneglazen van een glasfabrikant ervaren, naast een gewone flûte. En dat verschil was inderdaad aanzienlijk. In het speciale glas was de wijn veel spannender, veel complexer. Maar om daar nu al mijn champagneglazen voor te vervangen? Zo vaak drink ik nu ook weer geen top champagnes. Ik hou mijn flûtes gewoon nog maar even.

Tekst: © Monsieur Plusfours / Mariëlla Beukers 2016

1 reactie op “Het nieuwe champagneglas

  1. Helemaal eens dat er betere glazen zijn dan smalle flûtes. Interessant te weten dat Arnaud Baratte met zijn Helicium ‘flûte wijnglas’ al 4 jaar geleden als eerste met zo’n innovatief design kwam in Frankrijk. Daarin worden de bubbels gestimuleerd door laserpuntjes onder in het glas, en aroma’s versterkt door de revolutionaire ‘ribbels’ in het glas. Nu ook verkrijgbaar in NL, http://www.andersproeven.nl

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'