Ooit was het de voorloper van de wastafel. We hebben het over het lampetstel.
Even terug naar de tijd dat er in een huis nog niet overal stromend water was (behalve in de keuken dan, al was daar vaak alleen koud water). Het lampetstel gebruikte je om je in de bad- of slaapkamer te wassen. Het schone water uit de kan goot je in de waskom – en wassen maar… Anno 2019 zou je zo heel zuinig met water omgaan.
Zeep- en kammenbakje
Lampetstellen had je in alle soorten en maten, veelal van porselein of aardewerk. Op antiek- en rommelmarkten kom je ze nog tegen: behalve een kan en een waskom bevat zo’n set ook een zeep- en een kammenbakje en een po. Vaak stond het lampetstel op een ladenkast die voorzien was van een marmeren bovenkant – op die manier konden waterspetters het hout niet uitbijten. En de po? Die stond natuurlijk naast het bed, of in het nachtkastje.
Leger
Maar het kon ook eenvoudiger: een lampetstel in een metalen standaard. Op Franse brocantes duiken ze nog weleens op. Ook het leger gebruikte deze variant, maar dan was de standaard in te klappen.
Lange tijd populair
Volgens Wikipedia werden de kannen en waskommen al aan het eind van de negentiende eeuw gemaakt, en ze waren ‘heel populair’ in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. In Nederland gebruikten we ze zelfs tot de jaren vijftig. Nieuwe, maar ook oude huizen kregen steeds vaker een badkamer – en dat betekende het einde voor het lampetstel.
Nog steeds te koop
We schreven het al, oude lampetstellen zijn nog altijd te vinden in antiek-, brocante- en kringloopwinkels. Maar ook nieuw. Zo verkoopt de Emaillekeizer in Amsterdam de variant met een standaard in verschillende (pastel)kleuren.
© Monsieur Plusfours 2019, beeld: Eigen werk, photographed at Musee des Arts Decoratifs, CC BY-SA 3.0
–MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!