Recept: Saint-Germain soep

Deze soep op basis van gele spliterwten is echt een soep voor de winter. En makkelijk te maken.

-> scroll down for the English text

Er zijn vele manieren om deze Franse potage Saint-Germain te bereiden. Dit is een snelle versie ervan, die in loop der jaren een succesrecept is geworden. Je kunt de spekjes weglaten, en er een vegetarische variant van maken.

Ingrediënten

  • 500 gele spliterwten (bij de toko te vinden, al kun je ook de groene nemen); minstens een uur geweekt in koud water, maar liever nog een hele nacht
  • klontje boter
  • 1 grote prei, ontdaan van het dikke buitenste blad en de wortels, schoongemaakt en in ringen gesneden, gewassen onder de kraan
  • 1 winterwortel, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 2 grote uien, ontdaan van hun schil en in kleine stukken gesneden
  • 75 gerookte spekblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 klein bosje peterselie
  • 1 bouillonblokje
  • zout en peper
  • citroen (optioneel)
  • staafmixer

Aan de slag

  • Breng de spliterwten met koud water aan de kook. Schep het schuim eraf. Doe dit meerdere keren totdat er bijna geen schuim meer te zien is.
  • Bak ondertussen in een aparte pan alle groenten in de boter, voeg na 10 minuten de spekjes toe. Laat nog ca. 10 minuten bakken.
  • Schep de groenten en de spekjes over in de pan met de spliterwten.
  • Voeg laurierblaadjes, peterselie, 1 bouillonblokje en zout en peper toe. Laat ca. 1 uur zachtjes koken totdat de spliterwten uitklaar vallen.
  • Indien gewenst het geheel pureren, en naar smaak wat citroensap toevoegen. Mocht je de soep te dik vinden, voeg dan wat water toe.

English translation

This soup based on yellow split peas is really a soup for the winter. And easy to make.

There are many ways to prepare this French potage Saint-Germain. This is a quick version of it, which over the years has become a recipe for success. You can omit the bacon and make it into a vegetarian version.

Ingredients

  • 500 yellow split peas; soaked in cold water for at least an hour, but preferably an entire night
  • knob of butter
  • 1 large leek, cut in half (lengthwise), thick dark parts and root end discarded, chopped into rings and washed in cold water
  • 1 winter carrot, scraped and chopped
  • 2 large onions, stripped of their skin and chopped into small pieces
  • 75 smoked bacon cubes
  • 2 bay leaves
  • 1 small bunch of parsley
  • 1 stock cube
  • salt and pepper
  • lemon (optional)
  • blender

How to prepare

  • Bring the split peas to the boil with cold water. Skim of the foam. Do this several times.
  • Meanwhile, fry all the vegetables in the butter in a separate pan, add the bacon after 10 minutes. Bake for approx. 10 minutes.
  • Spoon the vegetables and the bacon into the pan with the split peas.
  • Add bay leaves, parsley, 1 stock cube and salt and pepper. Let it simmer for about 1 hour until the split peas fall out.
  • Puree if desired, and add some lemon juice to taste. If you find the soup too thick, add some water.

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

© tekst en foto: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'