Musée Nissim de Camondo sluit even, maar gelukkig hebben we de foto’s nog

Musée Nissim de Camondo heeft tijdelijk zijn deuren gesloten. Dit charmante hôtel particulier, geïnspireerd op het Petit Trianon van Versailles en gevuld met Franse schatten uit de 18e eeuw, gaat tot en met 2026 in de steigers voor een broodnodige opknapbeurt.

Stel je voor: je hebt een schitterende verzameling antieke meubels en kunst, maar je ouderlijk huis voldoet niet om deze pracht te tonen. Moïse de Camondo (1860-1935), zoon van een van de grootste bankiers uit het Ottomaanse Rijk, besloot daarom het pand met de grond gelijk te maken, behalve het gebouw aan de straatkant. Op die plek liet hij in 1911 een hôtel particulier bouwen, geheel in de stijl van het Petit Trianon. Het resultaat van dit drie jaar durende project? Een huis dat meer op een museum leek dan op een plek om in te wonen.

Niets veranderen

In zijn testament bepaalde Moïse dat er niets mocht veranderen aan het huis. Zijn huis en zijn geliefde collectie kwamen in handen van Musée Les Arts Décoratifs, onder de naam Musée Nissim de Camondo, als eerbetoon aan zijn zoon Nissim. Deze jongeman sneuvelde als piloot in de Eerste Wereldoorlog. Ook Moïses dochter Beatrice mocht geen gelukkig leven leiden: ze overleefde de gruwelen van een Duits concentratiekamp niet.

Melancholie

Adriaan van Dis heeft de melancholie van dit huis prachtig samengevat in zijn boek ‘Stadsliefde. Scènes in Parijs’. Hij wordt vooral gegrepen door de pracht van de – voor die tijd moderne – badkamers en de indrukwekkende keuken, met zijn enorme fornuis. Misschien ook niet verwonderlijk. Dit was het hart van het huis, waar de geuren van eten en het rumoer van het personeel leven brachten in een woning die boven bijna te stil was. Voor de bezoekers van nu is het een plek om te dwalen, om te verdwalen in de stijlkamers, tussen de verfijnde meubels en het delicate porselein.

Maar nu, terwijl het huis in stilte hersteld wordt, moeten we het voorlopig doen met de foto’s en de herinneringen. De deuren gaan in 2026 weer open, dat is zeker. Tot die tijd blijven we dromen van wat er achter de gesloten deuren schuilgaat.

© Tekst en foto’s: Monsieur Plusfours 2024

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

1 reactie op “Musée Nissim de Camondo sluit even, maar gelukkig hebben we de foto’s nog

  1. Helga says:

    Prachtig huis, mooie foto’s ! Staat nog op
    Mijn lijst om te bezoeken. Ook het boek van edmond de waal de haas met de barnsteen ogen gaat over deze famile

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'