Monsieur Plusfours vertrouwt al jaren op Le Fooding, dé Franse online restaurantgids voor ‘le goût de l’époque’. Bij de presentatie van hun papieren editie voor 2025 maakten ze ook hun nieuwe ranglijst bekend met de beste bistro’s, koffiehuizen, pizza’s en bars. Hier zijn vier bekroonde Parijse adressen voor het nieuwe jaar.
Go to the English version of this article.
Beste sophistroquet: Dandelion, Parijs
In deze neobistro in het 20ste arrondissement proefde recensent Omar Ciboulette ‘ongelooflijke, bijna gekarameliseerde gebraiseerde kalfszwezerik van de barbecue, vergezeld van krokant gebakken paksoi en in balans gebracht met een krachtige anchoïadesaus’. De afsluiter was ‘een chou tropézien-soes gevuld met zowel banketbakkersroom als boterroom, met een rijke vanillesmaak’. Lees meer
Beste sophistroquet*: 19 Saint Roch, Parijs
De lunch van recensent Angela Dulo bestond onder meer uit ‘verfijnde kalfstartaar met een groene peperkorrelmayonaise, geserveerd met gegrilde peer en gebakken aardappelen’. Om de maaltijd af te sluiten koos ze ‘een flamboyante chocoladesorbet met gerookte pepers uit de Béarn’. Lees meer
Beste pizza: Oobatz, Parijs
Recensent Philo Sale-Ami trof op de kaart zes pizza’s aan, gebakken in slechts 90 seconden op 400°C. Neem bijvoorbeeld de n°5: ‘een combinatie van salsiccia, caciocavallo en tomatensaus, op een krokante maar licht verteerbare bodem van zes soorten meel en puur zuurdesem, die 36 uur heeft gerezen’. Nog trek? Kies dan ‘de verrukkelijke appel- en aardbeiencrumble met fior di latte-ijs’. Lees meer
Beste petit luxe: L’Arpaon, Parijs
Recensent Brigitte Roy proefde onder andere ‘een fricassé-achtig briochebroodje gevuld met tonijn, kappertjes, ingelegde chilipepers en ingemaakte citroen, met een rokerige harissa om het vuur op te stoken’. En de luchtige soes met vanille en pecannoten ‘blies haar omver’. Lees meer
Bestel hier Le Fooding 2025
* Sophistroquets’ is een woordspeling van ‘sophistiqué’ en ‘bistrot’, een van de termen die Le Fooding de wereld in heeft gebracht, net als ‘bistronomie’, een samentrekking van ‘bistrot’ en ‘gastronomie’. Volgens het magazine Marie Claire is de laatste term ‘ontstaan aan het begin van deze eeuw, verwijzend naar restaurants met een klein team die lokale producten gebruiken in een inventieve keuken, en vaak geleid door chefs die zijn opgeleid in grote restaurants’.
© Tekst: Monsieur Plusfours 2024
MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!
Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.
French Culinary Guide Le Fooding Highlights These Parisian Addresses
For years, Monsieur Plusfours has relied on Le Fooding, the French online restaurant guide for ‘le goût de l’époque’. During the presentation of their 2025 print edition, they also unveiled their latest rankings of the best bistros, coffee shops, pizzerias, and bars. Here are four award-winning Parisian spots for the new year.
Best Sophistroquet*: Dandelion, Paris
At this neo-bistro in the 20th arrondissement, reviewer Omar Ciboulette tasted ‘incredible braised, almost caramelized, veal sweetbreads cooked on the barbecue, backed up by some crisp sautéed bok choy and balanced out by a potent anchoïade sauce’. For dessert, he enjoyed ‘chou tropézien cream puff with both crème pâtissière and butter cream, with a rich vanilla flavor.’
Read more
Best Sophistroquet*: 19 Saint Roch, Paris
Reviewer Angela Dulo’s lunch featured ‘graceful veal tartare dressed in a green peppercorn mayonnaise and served with barbecued pear and fried potatoes’. To end the meal, she chose ‘a flamboyant chocolate sorbet with smoked peppers from the Béarn’.
Read more
Best Pizza: Oobatz, Paris
Reviewer Philo Sale-Ami found six pizzas on the menu, baked in just 90 seconds at 400°C. Take the n°5, for example: ‘a combo of salsiccia, caciocavallo (a type of stretched-curd cheese) and tomato sauce by the talented chef, gracing the crispy yet easy-to-digest disk made from six types of flour and pure levain, which is rested for 36 hours’. Still hungry? Opt for ‘seriously delicious apple and strawberry crumble with fior di latte ice cream’.
Read more
Best Petit Luxe: L’Arpaon, Paris
Reviewer Brigitte Roy sampled ‘cheeky fricassé-style brioche buns filled with tuna, capers, pickled chilies and preserved lemon, plus some smoky harissa to heat things up’. And the ‘light vanilla and pecan creampuff’? It completely blew her away.
Read more
Order Le Fooding 2025 here.
* ‘Sophistroquets’ is a play on the words ‘sophistiqué’ and ‘bistrot’, one of the terms coined by Le Fooding, along with ‘bistronomie’, a blend of ‘bistrot’ and ‘gastronomie’. According to Marie Claire magazine, the latter term ‘emerged at the beginning of this century and refers to restaurants with small teams that transform local products into inventive cuisine, often led by chefs trained in high-end establishments’.
SIGN UP FOR OUR FREE DUTCH-ENGLISH NEWSLETTER!
You will automatically receive our newsletter until you unsubscribe.