Met haar charme bracht Maïté, geboren als Marie-Thérèse Ordonez, de traditionele Franse keuken naar de huiskamers. In de nacht van 20 op 21 december 2024 overleed ze op 86-jarige leeftijd. Ze laat een blijvende culinaire erfenis achter: eenvoudige recepten, puur en ongecompliceerd.
Go to the English version of this article.
Op tafel ligt een hoop gras. ‘Ga je iets voor onze vegetarische vrienden koken?’ vraagt Micheline Banzet-Lawton, Maïté’s sidekick en Parijse tegenpool, met een glimlach. Maar nee: tussen het gras zitten levende kikkers verstopt – hét hoofdingrediënt van de aflevering.
De kikkers worden niet live geslacht, maar in het volgende shot liggen keurig uitgestrekte kikkerbilletjes op de plank. Eén kikkerbilletje moet nog worden ontdaan van zijn huidje, een taak die Maïté met precisie uitvoert. Deze directe aanpak maakte het kookprogramma La Cuisine des Mousquetaires tot een fenomeen in de jaren 80 en 90.
Van rails naar recepten
Dat deze keukenheld ooit twintig jaar werkte als omroepster bij de spoorwegen, lijkt bijna onvoorstelbaar. Met een hoorn waarschuwde ze spoorwerkers voor naderende treinen. In 1983 ontdekte een regisseur haar tijdens een reportage over het rugbyteam van Rion-des-Landes, waarvoor Maïté vaak kookte. Kort daarna begon ze met Micheline Banzet-Lawton La Cuisine des Mousquetaires. Ze bracht traditionele gerechten uit het zuidwesten van Frankrijk naar de Franse huiskamers.
Een kok die grenzen verlegde
Van 1983 tot 1997 presenteerde Maïté La Cuisine des Mousquetaires, de eerste jaren vanuit de rustieke omgeving van haar toen geopende restaurant. Het programma kende iconische scènes: van het met smaak verorberen van een ortolaan achter een servet tot het te lijf gaan van een paling met een vijzelstamper. Dit soort taferelen zorgde voor een cultstatus van Maïté (ze zijn nog steeds te zien op Instagram). Maar het roept ook de vraag op of ze vandaag de dag nog op televisie zouden worden uitgezonden.
Een laatste eerbetoon
Na La Cuisine des Mousquetaires presenteerde Maïté nog een paar jaar van het programma À Table. In de jaren 90 werkte ze mee aan verschillende reclames en schreef ze verschillende kookboeken. Midden 2000 trok Maïté zich terug uit de media. President Emmanuel Macron vatte haar erfenis op X perfect samen: ‘Ambassadrice van onze traditionele keuken, een volksicoon en een bron van inspiratie voor zoveel families: Maïté, die het Franse levensgevoel zo goed belichaamde, is niet meer.’
Bekijk afleveringen van La Cuisine des Mousquetaire op YouTube.
© Tekst: Monsieur Plusfours 2025; foto: deel van boekomslag La cuisine de Maïté; 600 recettes traditionnelles et faciles.
MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!
Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.
Farewell Maïté, Queen of Traditional French Cuisine
With her charm, Maïté, born Marie-Thérèse Ordonez, brought traditional French cuisine into people’s homes. On the night of December 20 to 21, 2024, she passed away at the age of 86. She leaves behind a lasting culinary legacy: simple recipes, pure and uncomp licated.
A pile of grass sits on the table. ‘Are you cooking something for our vegetarian friends?’ asks Micheline Banzet-Lawton, Maïté’s sidekick and Parisian counterpart, with a smile. But no: hidden among the grass are live frogs—the key ingredient for the episode.
The frogs are not slaughtered live, but in the next shot, neatly stretched-out frog legs appear on the cutting board. One still needs to be skinned, a task Maïté performs with remarkable precision. This no-nonsense approach made La Cuisine des Mousquetaires a phenomenon in the 1980s and 1990s.
From Rails to Recipes
It’s almost unimaginable that this culinary icon once spent twenty years as a railway announcer. Armed with a horn, she would warn track workers of approaching trains. In 1983, a director discovered her during a feature on the Rion-des-Landes rugby team, for whom Maïté often cooked. Shortly afterward, she and Micheline Banzet-Lawton began hosting La Cuisine des Mousquetaires. Maïté brought traditional dishes from southwest France to households across the country.
A Chef Who Pushed Boundaries
From 1983 to 1997, Maïté hosted La Cuisine des Mousquetaires, initially from the rustic setting of her newly opened restaurant. The program featured iconic scenes: from savoring an ortolan under a napkin to taking on a writhing eel with a mortar pestle. Maïté was unflinching, even slaughtering a duck live on camera. These moments earned Maïté a cult status (clips of her shows can still be found on Instagram). Yet, they also raise the question of whether such scenes would be permissible on television today.
A Final Tribute
After La Cuisine des Mousquetaires, Maïté hosted the program À Table for a few more years. In the 1990s, she appeared in various advertisements and wrote several cookbooks. By the mid-2000s, Maïté had retired from the media. President Emmanuel Macron perfectly summarized her legacy on X: ‘Ambassador of our traditional cuisine, a popular icon, and an inspiration for so many families: Maïté, who so beautifully embodied the art of being French, is no longer with us.’
© Text: Monsieur Plusfours 2025; photo: book cover La cuisine de Maïté; 600 recettes traditionnelles et faciles.
SIGN UP FOR OUR FREE DUTCH-ENGLISH NEWSLETTER!
You will automatically receive our newsletter until you unsubscribe.