Elizabeth David in 150 gerechten

Het nieuwe, postuum uitgekomen kookboek Elizabeth Davids beste recepten werpt de schijnwerpers op dé grand dame in de Britse culinaire geschiedenis.

Vergeet even kookdiva Nigella Lawson en good old kookboekenschrijfster Delia Smith. We gaan terug naar het naoorlogse Engeland. In die grijze periode – het aanbod van voedingsproducten was nog schamel – introduceerde de Britse culinaire schrijfster Elizabeth David (1913-1992) haar zonnige mediterrane gerechten. Met de daarbij behorende ingrediëntën zoals olijfolie, knoflook aubergines en verse kruiden. Om het verschijnen van haar (allereerste) uitgave De mediterrane keuken, nu precies 60 jaar geleden, te vieren, is een nieuw boek uitgebracht. Bijzonder: Elizabeth Davids beste recepten is het eerst kookboek van David met foto’s van de gerechten zelf. Haar kookboeken leken eerder op dikke romans, met veel tekst en vrijwel nooit plaatjes. Fijn leesvoer, waarbij je de recepten als het ware ruikt en proeft. Hoe pakt dat uit in Elizabeth Davids beste recepten?

Snel en slow
Samenstelster Jill Norman, Davids vriendin, uitgeefster en degene die haar culinaire nalatenschap beheert, heeft jammer genoeg geen verantwoording over de gekozen recepten opgenomen. Wel schrijft ze in het zeer leesbare hoofdstuk over het leven van David dat ze zowel gemakkelijke, snelle gerechten uit mediterrane landen heeft gekozen, als ook klassieke gerechten die meer tijd vragen – en veelal een paar uur moeten stoven.

In Davids boeken verschenen nogal eens recepten zonder een apart ingrediëntenlijstje. Soms ging de kookboekenschrijfster zover dat ze niet eens hoeveelheden noemde – dat dwong de (geoefende) kok ertoe zelf naar eigen inzicht te handelen. In Elizabeth Davids beste recepten kom je dergelijke recepten niet tegen, al zijn er verschillende zonder ingrediëntenlijst. Maar in de verdere beschrijving van het gerecht staan de ingrediënten en hoeveelheden genoemd.

Ideale keuken
Een paar wat langere, veelal tijdloze bijdragen uit bijvoorbeeld Vogue zijn eveneens in het boek opgenomen. Zo ook een stuk over de ideale keuken volgens Elizabeth David. Geen keuken met hippe gadgets (we schrijven 1977), maar tamelijk basic ingericht. De achterliggende gedachte: ‘in het algemeen kunnen kookboekenschrijfsters het best een keuken hebben zoals het gros van hun lezers’.

De fotografie van de gerechten in het boek is op Davids ‘ideale keuken’ aangepast, schrijft samenstelster Norman. ‘Met gedempte kleuren, aardewerken schalen en eenvoudige wit porceleinen borden’. De stijl doet onmiskenbaar denken aan de foto’s in de uitgaven van de Franse kookboekenschrijver Stéphane Reynaud; die daarmee een nieuwe toon voor de de huidige kookboeken zette. Gerechten niet zo fraai geserveerd zoals in een restaurant, maar juist zonder opsmuk, in een oud pannetje bijvoorbeeld, zoals ze er in de keuken van de lezer ook komen uit te zien. Echt eten. En dat geldt ook voor de recepten: eerlijk eten voor alledag. Elizabeth Davids beste recepten is daarmee ook een visuele kennismaking met dé grand dame van de Britse culinaire geschiedenis geworden.

Elizabeth Davids beste recepten; meer dan 150 heerlijke gerechten voor elke dag. Elizabeth David; Jill Norman. Van Dishoeck Lannoo. € 39,99

Tekst: © Monsieur Plusfours 2010

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'