De winnende Parijse bakker zit deze keer om de hoek van onze favoriete brocantemarkt bij Porte de Vanves in het veertiende arrondisement. Anthony Teixeira (24) van Aux Délices du Palais heeft het lekkerste stokbrood van 2014 gebakken. Zijn vader Antonio won zestien jaar geleden ook al de prijs. Het is voor het eerst dat een bakkerij de prijs tweemaal wint.
Aan de 20ste editie deden 187 Parijse bakkers mee. Vijftig ingezonden baguettes mochten niet meedoen omdat ze niet aan de wettelijke eisen voldoen. Een stokbrood is 55 tot 65 centimeter lang en weegt 250 tot 300 gram. Ook mocht het gebruikte deeg niet meer dan 18 gram zout per kilo bevatten.
Het geheim van een lekker stokbrood? ’We hebben ons geheime recept. Maar het echte geheim is liefde voor het werk,’ aldus Anthony Teixeira. Hij staat dagelijks om 3 uur ’s morgens op en maakt elke dag zo’n 1500 stokbroden. Veertig daarvan gaan er een jaar lang naar president François Hollande in het Elysée.
Aux Délices du Palais, 60 Boulevard Brune, 75014 Parijs
Tekst: © Monsieur Plusfours 2014