Madame Du Barry (1743-1793) was de laatste en beroemde maîtresse van Lodewijk XV van Frankrijk. De verschillende gerechten die naar haar zijn vernoemd – steeds met als toevoeging ‘Dubarry’ – bevatten veelal als garnituur bloemkool. Of deze blanke groente vormt een smakelijke vegetarische soep die haar naam draagt. Deze soep is niet te bloemkoolachtig dankzij de toegevoegde prei. Twee smaken die wondermooi combineren.
Wat heb je nodig
- 30 g boter
- 2 middelgrote preien, alleen het wit in halve ringen gesneden en in water gewassen
- 400 g bloemkool in kleine roosjes
- 2 flinke eetlepels crème fraîche
- Schepje groentebouillonpoeder (of een blokje)
- Zout en peper
- Staafmixer
Aan de slag
Smelt de boter in een pan. Zodra de boter bruist, voeg je de prei toe. Roer om. Voeg na een paar minuten de bloemkoolroosjes toe. Laat 5 minuten bakken; zorg ervoor dat de groenten niet bruinen.
Giet er koud water bij totdat alles onderstaat. Voeg zout en peper toe. Zodra de bloemkool gaar is, de crème fraîche erbij doen. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Vind je het mengsel te dik, voeg dan wat water toe. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Serveer met boerenbrood.
Weetje
Verschillende verhalen doen de ronde waarom juist bloemkool de eer heeft gekregen om naar Madame du Barry te worden vernoemd. Zou het een een toespeling kunnen zijn op haar gepoederde pruiken? Of naar haar roomwitte huidskleur?
Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl
© Tekst en foto: Monsieur Plusfours 2021
MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!
Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.