Een traditionele Franse hartige taart: krokant bladerdeeg gevuld met een romig aardappelmengsel. Perfect voor een doordeweekse avond met een knapperige salade.
Go to the English version of this article.
Dit heb je nodig
- 500 g kruimige aardappelen, in de schil gekookt, geschild en gepureerd
- 75 g Boursin
- 1 klein uitje, fijngesneden
- 1 grote eetlepel crème fraîche
- Zout en peper
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 2 grote plakken bladerdeeg 1 eigeel, losgeklopt
- Bakblik
- Bakpapier
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de gepureerde aardappelen in een kom. Voeg peterselie, crème fraîche, Boursin en het fijngesneden uitje toe. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
- Rol een plak bladerdeeg uit op een met bakpapier bekleed bakblik.
- Snijd met een bord een ronde vorm uit. Verdeel het aardappelmengsel hierover, maar houd circa 1,5 cm van de randen vrij. Strijk het mengsel glad.
- Bestrijk de randen met een de deel van het eigeel.
- Leg de tweede plak bladerdeeg erop en snijd ook deze in een ronde vorm.
- Sla de randen naar onderen en druk aan met een vork.
- Kerf eventueel met een mes patronen in het bladerdeegdak (zonder er doorheen te snijden).
- Bestrijk het deeg met de rest van het eigeel.
- Bak de pâté circa 30 minuten, totdat het bladerdeeg gaar is.
- Serveer warm met een salade.
Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl
© Tekst en foto: Monsieur Plusfours 2025
MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF
Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.
Recipe: pâté aux pommes de terre
A traditional French savory pie: flaky puff pastry filled with creamy mashed potatoes. Perfect for a weeknight dinner with a crisp salad.
What you need
- 500g floury potatoes, boiled in their skin, peeled and mashed
- 75g Boursin cheese
- 1 small onion, finely chopped
- 1 large tablespoon crème fraîche
- Salt and pepper
- 2 tablespoons parsley, finely chopped
- 2 sheets puff pastry
- 1 egg yolk, beaten
- Baking tray
- Parchment paper
Instructions
- Preheat the oven to 180°C.
- Put the mashed potatoes in a bowl. Add parsley, crème fraîche, Boursin and the chopped onion. Season with salt and pepper and mix well.
- Roll out one sheet of puff pastry on a baking tray lined with parchment paper.
- Using a plate as a guide, cut out a circle. Spread the potato mixture over it, leaving about 1.5 cm (½ inch) of the edges clear. Smooth the mixture.
- Brush the edges with some of the beaten egg yolk.
- Place the second sheet of puff pastry on top and cut into a circle as well.
- Fold the edges under and press down with a fork.
- Optional: score patterns on top of the pastry (without cutting through).
- Brush the puff pastry with the remaining egg yolk.
- Bake the pâté for about 30 minutes, until the puff pastry is cooked.
- Serve warm with a salad.
SIGN UP FOR OUR FREE DUTCH-ENGLISH NEWSLETTER!
You will automatically receive our newsletter until you unsubscribe.