De 25-jarige Benthe Verdegaal werkte tot voor kort in een Parijse natuurwijnbar. Van hogere hotelschoolstudent en digital nomad ontwikkelde ze zich tot wijnkenner. Een verhaal over Franse gewoontes en nieuwe kansen.
Go to the English version of this article.
Glaasje wijn
‘Een glas wijn tijdens je dienst is hier de normaalste zaak van de wereld. Sommige restauranteigenaren moedigen hun medewerkers zelfs aan om voor hun dienst een glaasje te drinken, “want dan lach je wat meer”. Het hoort hier gewoon bij de werksfeer,’ vertelt Benthe. ‘Net als dat er tussen de bedrijven door buiten veelvuldig een sigaretje wordt gerookt. Het is echt een andere cultuur dan in Nederland.’
Het was een van de vele verrassingen die ze tegenkwam sinds ze drie maanden geleden in Parijs begon bij een natuurwijnbar. ‘Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd: maximaal twee avonden per week een wijntje tijdens het werk. Want anders wordt het te gek.’
Verliefd op de Franse cultuur
De weg naar deze wereldstad begon eigenlijk al toen ze als 18-jarige na haar eindexamen een talencursus in Nice volgde. Ze raakte verliefd op de Franse cultuur (‘Het bourgondische leven is mij op het lijf geschreven’), deed vanuit de hogere hotelschool stages in Monaco en reisde langs de Riviera. Maar Parijs bleef trekken. ‘Die stad is me altijd bijgebleven. Ik wilde daar ooit wonen.’
Digital nomad
Na haar studie koos ze eerst een andere route: een marketingbaan bij een Amsterdamse startup die volledig remote – op afstand – werken toestond. ‘Op een gegeven moment dacht ik: wanneer krijg ik weer een kans om te reizen terwijl ik werk?’ Ze zegde haar huurwoning op en trok er als digital nomad negen maanden alleen op uit, naar Portugal, Marokko en Zuid-Afrika. ‘In Zuid-Afrika verdiepte ik me in wijn en haalde ik mijn eerste drie diploma’s bij de internationaal erkende wijnopleiding Wine & Spirit Education Trust. Ik had mijn passie gevonden.’
Eindelijk: Parijs
Na het bemachtigen van de laatste plek voor een tweejarige wijnopleiding in Parijs (‘Ik hoorde het nieuws toen ik voor een tripje in de Champagnestreek was, nippend aan een blanc de noirs’), ging het snel: binnen een maand zegde ze haar baan op, vond ze een woning en werk als sommelier en eventmanager bij de natuurwijnbar.
Op de fiets
Ondertussen ontdekt Benthe ook de charmes van de stad. Ze fietst overal naartoe (‘Hier is minder regen en wind dan in Nederland’), bezoekt musea (‘De meeste zijn gratis onder de 26’) en hopt graag van wijnbar naar wijnbar. Onder haar appartement zit een delicatessenzaak, tegenover een wijnhandel – ‘een teken, want ik zou ooit een eigen deli met mooie wijnen willen openen’.
Travelling sommelier
Inmiddels heeft ze de natuurwijnbar verruild voor een nieuwe baan en organiseert ze als zelfstandig ’travelling sommelier’ haar eerste wijnproeverijen, zoals onlangs een ‘Sip & Shop’-evenement in de Marais. ‘Ik had het nooit gedacht, maar zelfstandig werken bevalt me goed.’ Met haar Zuid-Afrikaanse vriend plant ze een toekomst tussen beide continenten. ‘Ik merk dat ik me overal thuis kan voelen, zolang ik maar word omringd door fijn gezelschap, goede wijn en lekker eten.’
Volg de avonturen van Travelling sommelier op Instagram.
© Tekst: Monsieur Plusfours 2025; foto: Benthe Verdegaal
MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!
Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

‘Have a Glass of Wine, Then You’ll Smile More’ – Dutch Hospitality Adventures in Paris
At 25 years old, Benthe Verdegaal recently worked in a natural wine bar in Paris. From a hospitality management student and digital nomad, she grew into a wine connoisseur. A story about French habits and new opportunities.
A Glass of Wine
‘Having a glass of wine during your shift is completely normal here. Some restaurant owners even encourage their staff to have a glass before their shift, “because it makes you smile more.” It’s just part of the work culture,’ Benthe explains. ‘Just like stepping outside for a quick cigarette is common practice. It’s a totally different culture compared to the Netherlands.’
This was one of the many surprises she encountered after starting at a natural wine bar in Paris three months ago. ‘At some point, I told myself: no more than two evenings a week having wine during work. Otherwise, it gets a bit much.’
In Love with French Culture
The journey to this global city actually began when, at 18, she took a language course in Nice after finishing high school. She fell in love with French culture (‘The Burgundian lifestyle suits me perfectly’), completed internships in Monaco as part of her Hotel and Event Management studies, and traveled along the Riviera. But Paris kept calling to her. ‘That city always stayed with me. I knew I wanted to live there someday.
Digital Nomad
After her studies, she took a different route: a marketing job at an Amsterdam startup that allowed fully remote work. ‘At some point, I thought: when will I have another chance to travel while working?’ She gave up her rental apartment and set off as a digital nomad, spending nine months traveling solo through Portugal, Morocco, and South Africa. ‘In South Africa, I delved into wine and earned my first three diplomas from the internationally recognized Wine & Spirit Education Trust. That’s when I found my passion.’
Finally: Paris
After securing the last spot in a two-year wine program in Paris (‘I got the news while sipping a blanc de noirs on a trip to the Champagne region’), things moved quickly. Within a month, she quit her job, found a place to live, and started working as a sommelier and event manager at the natural wine bar.
On Two Wheels
In the meantime, Benthe is discovering the city’s charm. She bikes everywhere (‘There’s less rain and wind here than in the Netherlands’), visits museums (‘Most are free for those under 26′), and loves hopping from one wine bar to another. Below her apartment is a delicatessen, and across the street, a wine shop—’a sign, because I’d love to open my own deli with fine wines one day.’
The Travelling Sommelier
By now, Benthe has left the natural wine bar for a new job and is organizing her first wine tastings as a freelance ’travelling sommelier,’ such as a recent ‘Sip & Shop’ event in the Marais. ‘I never expected it, but working for myself suits me well.’ With her South African boyfriend, she’s planning a future between the two continents. ‘I’ve realized I can feel at home anywhere, as long as I’m surrounded by good company, great wine, and delicious food.’
Follow the adventures of Travelling Sommelier on Instagram.
© Text: Monsieur Plusfours 2025; photo: Benthe Verdegaal
SIGN UP FOR OUR FREE DUTCH-ENGLISH NEWSLETTER!
You will automatically receive our newsletter until you unsubscribe.