Recept: mousse de poulet

Wat werd er in de jaren ’80 in Frankrijk gegeten? In een woonblad uit 1982 stuitten we op een recept voor mousse de poulet, met de belofte dat een keukenmachine het werk uit handen neemt – en dat klopt! We hebben het recept iets aangepast en de hoeveelheden gehalveerd, waardoor het perfect is als voorgerecht voor 3 tot 4 personen.

Go to the English version of this article.

Dit heb je nodig

  • 350 g kippendijen
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 500 ml water
  • 120 g slagroom
  • 1 el ketchup
  • 3 el tomatenpuree
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 flinke snuf gedroogde dragon
  • Peper en zout naar smaak
  • Kleine vorm (ca. 1/4 liter), bekleed met bakpapier

Aan de slag

  • Doe de kippendijen in een pan met 500 ml koud water. Breng aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Roer tot het is opgelost. Laat de kip ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot hij gaar is.
  • Giet de warme bouillon door een zeef in een maatbeker. Meet 250 ml (1/4 liter) af en doe de gelatineblaadjes erbij. Roer goed door tot ze volledig zijn opgelost.
  • Snijd de kippendijen in kleine stukjes en doe deze in een blender of keukenmachine. Voeg de tomatenpuree, ketchup, slagroom, dragon, peper en zout toe. Mix tot een glad mengsel. Voeg geleidelijk de bouillon met gelatine toe en roer goed door.
  • Giet het mengsel in de met bakpapier beklede vorm. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
  • Serveer de mousse bijvoorbeeld met toast en een frisse salade.

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

© Tekst en foto: Monsieur Plusfours 2025

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Recipe: pâté aux pommes de terre

What was on the table in France in the ’80s? In a French interior magazine from 1982, we came across a recipe for mousse de poulet, promising that a food processor would do most of the work – and it’s true! We’ve slightly adjusted the recipe and halved the quantities, making it the perfect appetizer for 3 to 4 people.

What you need

  • 350 g chicken thighs
  • 1 chicken bouillon cube
  • 500 ml water
  • 120 g heavy cream
  • 1 tbsp ketchup
  • 3 tbsp tomato paste
  • 3 gelatin sheets
  • 1 generous pinch of dried tarragon
  • Salt and pepper to taste
  • Small mold (approx. 1/4 liter), lined with parchment paper

Instructions

  • Place the chicken thighs in a pan with 500 ml of cold water. Bring to a boil and add the bouillon cube, stirring until dissolved. Let the chicken simmer for about 10 minutes until fully cooked.
  • Strain the warm broth into a measuring cup and set aside 250 ml (1/4 liter). Add the gelatin sheets and stir well until completely dissolved.
  • Cut the chicken into small pieces and place them in a blender or food processor. Add the tomato paste, ketchup, heavy cream, tarragon, salt, and pepper. Blend until smooth. Gradually pour in the gelatin-infused broth while mixing.
  • Pour the mixture into the prepared mold lined with parchment paper. Let it set in the refrigerator for a few hours.
  • Serve the mousse with toast and a fresh salad.

SIGN UP FOR OUR FREE DUTCH-ENGLISH NEWSLETTER!

You will automatically receive our newsletter until you unsubscribe.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'