In een Parijs restaurant kregen we dit ‘aardappeltaartje’ tijdens een lunch voorgeschoteld. In al z’n eenvoud heerlijk. En makkelijk te maken.
Go to the English version of this article.
Dit heb je nodig
- 200 gram aardappelen (ongeschild)
- 200 gram bloem
- 100 gram boter, in blokjes gesneden
- Zout
- Versgemalen peper
- 2 eieren
- 6 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel fijngesneden dille
Aan de slag
- Kook de aardappelen ongeschild in gezouten water. Verwijder de schil na het koken en stamp de aardappelen fijn. Roer de in blokjes gesneden boter erdoor tot deze is gesmolten. Voeg één ei toe, een theelepel zout, wat versgemalen peper en de bloem. Het deeg zal misschien nog wat plakkerig en vochtig zijn – dat is prima. Laat het een uur rusten.
- Verdeel het deeg daarna in zes bolletjes en rol elk bolletje uit tot een platte schijf van ongeveer een halve centimeter dik. Leg ze op een ingevette bakplaat (of bakpapier) en bestrijk de bovenkant met het eigeel van het tweede ei.
- Bak de galettes ca 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, tot ze goudbruin zijn.
- Serveer warm of koud, met crème fraîche waar je de fijngesneden dille door hebt geroerd.
- Tip: de volgende dag zijn ze vaak nóg lekkerder.
Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl
© Tekst en foto: Monsieur Plusfours 2025
MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF
Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.
Recipe: galette de pommes de terre
We were served this galette during a lunch at a Parisian restaurant. Wonderfully simple – and easy to make.
What you need
- 200 grams potatoes (unpeeled)
- 200 grams flour
- 100 grams butter, cut into cubes
- Salt
- Freshly ground pepper
- 2 eggs
- 6 tablespoons crème fraîche
- 1 tablespoon finely chopped dill
Instructions
- Boil the unpeeled potatoes in salted water. Once cooked, peel and mash them. Stir in the cubed butter until melted. Add one egg, a teaspoon of salt, some freshly ground pepper, and the flour. The dough will likely be a bit sticky and moist – that’s perfectly fine. Let it rest for an hour.
- Divide the dough into six balls and roll each into a flat disc about half a centimeter thick. Place them on a greased baking tray (or baking paper) and brush the tops with the yolk of the second egg.
- Bake the galettes in a preheated oven at 200°C (390°F) for about 25 minutes, until golden brown.
- Serve warm or cold, with crème fraîche mixed with finely chopped dill.
- Tip: they’re often even better the next day.
SIGN UP FOR OUR FREE DUTCH-ENGLISH NEWSLETTER!
You will automatically receive our newsletter until you unsubscribe.
Dat ga ik eens proberen!